Родната ни звезда на корта показа, че се намира в страхотна

...
Родната ни звезда на корта показа, че се намира в страхотна
Коментари Харесай

Перфектно начало за Григор Димитров на US Open

Родната ни звезда на корта сподели, че се намира в страхотна форма.

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров стартира съвършено US Open 2022 с безапелационна победа 6:3, 6:2, 6:2 за 95 минути игра против 110-ия в международната класация Стив Джонсън.

За разлика от последната им среща на “Уимбълдън ”, в този момент топ ракетата ни нямаше физически проблеми и се добра до скоростна и рутинна победа. Разликата в класите беше непреодолима, само че Димитров съвсем не направи неточности в мача и сервираше брилянтно - 23 аса и 95-процента успеавемост при вкаран първи начален удар (65 на втори), написа Sportal.bg.

Гришо към този момент има шест победи против този противник (три загуби), само че по-важно за почитателите му беше да се успокоят за физическото положение и кондицията му след нерешителност против Доминик Тийм в Уинстън-Сейлъм.

Димитров ще се изправи против Брендън Накашима или квалификанта Павел Котов във втория кръг на US Open, където към този момент четири следващи пъти преодолява сполучливо първото си затруднение. През 2018-а жребият злополучно го изправи още на старта против Стан Вавринка и той загуби в три сета, само че от този момент е съвършен.

Първи сет

Перфектен първи сервис-гейм за Григор, който вкара три първи сервиса и посредством тях стигна до лесни точки, първата посредством форхенд-уинър, а третата с ас. Впоследствие той затвори със солидно подаване, а серията му предстоящо се придвижи и на посрещане, стигайки до 15-30. Джонсън обаче сподели класа с втори начален удар към бекхенда и приключи с форхенд по оголената права. Все отново, американецът изравни резултата на 1:1, без значение от доста бездънен ретур на противника му.

Гришо загуби първа точка на собствен сервис след непредизвикано сбъркано воле на мрежата - 0-15. Втори неотразен начален удар му стигна за 15-15, а след това пристигна още една директна точка от сервис. Успеваемостта продължи до 40-15, а ас номер 2 затвърди положителната форма на българина - 2:1.

Неточни осъществявания на Джонсън още веднъж го сложиха в неприятна обстановка при 0-30, само че техничният му форхенд копенсира в идващия миг, правейки изтънчено контрапие. Гришо обаче го разстреля от средата на корта с форхенд по противоположния диагонал и се снабди с два шанса за пробив. Намеса на мрежата обаче прати бекхенд в навън, а след това ретур отвън очертанията не разрешиха на българина да се възползва от брейк-боловете. Джонсън след това осъществя печеливш форхенд, само че и сбърка с тази страна на ракетата си, с цел да се стигне до нов дюс. Брилянтен минаващ бекхенд на Димитров му обезпечи още един късмет за преимущество, а след това прекрасен ретур докара до излизане на мрежата и завършващо воле за 3:1.

Лесните точки в актива на Гришо продължаваха, а асовете също се трупаха - този по правата в полето за преимущество пристигна за 40-0, а номер 4 завърши гейма по диагонала за 4:1. Правеше усещане, че топ тенисистът ни се стремеше да нападна оптимално вторите сервиси с бекхенд-ретура си, само че ги пресилваше и изостана с 30-0. Джонсън пък сбърка форхенд за 30-15, след което българинът го матира с ретур-уинър (форхенд) и 30-30. Двойна неточност сложи американеца пред угрозата още веднъж да бъде продънен, само че той я отрази с форхенд-уинър за дюс. Невърнат сервис му даде авантаж, а последвало контрапие въпреки всичко завърши гейма в негова изгода - 4:2.

Отлична композиция сервис-форхенд-уинър даде задатък на Гришо от 15-0, а по-късно публиката се подвигна на крайници при нов печеливш удар с предната страна на ракетата и доста топспин. Джонсън опита минаващ бекхенд, само че прати топката в навън, след което още веднъж не върна сервиса и изостана с 5:2.

Джонсън трябваше да сервира за оставане в сета и стартира положително с бързи точки след сервис за 30-15, след което Григор сбърка два следващи ретура - 5:3. Димитров продължи стопротентовата успеваемост при пласиран първи сервис за 15-0, а седмият му ас направи съотношението 30-0. Номер 8 обезпечи три сетбола, а номер 9 завърши страхотния сет за топ ракетата ни - 6:3 за 31 минути игра.

Втори сет

Джонсън стартира мощно втория сет с гейм на нула, а за последната точка Григор заслужи овации за спортсменско отношение, при което призна за изгубена точка, а топката бе отсъдена " навън ". Форхенд с рамката на ракетата излетя в публиката за 0-15, а след това и американеца пресили правия си удар - 15-15. Неотразен сервис способства за 30-15, а ас номер 10 усили преднината на 40-15. Още един невърнат начален удар беше задоволителен за завършек на гейма - 1:1.

Двойна неточност на Джонсън даде задатък на българина за 0-15, а след това той пресили форхенд за 0-30. Григор сбърка непредизвикано подсечен бекхенд в средата на корта, а след това най-дългото разиграване в срещата досега бе взето от Гришо точно посредством замяна на бекхенди по диагоналите - 15-40. Форхенд в навън на американеца реализира стремежи пробив за 2:1.

Григор оголи половината си след форхенд с доста топспин и Джонсън отвърна за 0-15 с минаващ удар, който в действителност му беше първата извоювана точка зад първи сервис на българина. Неотразено подаване и неточност от бекхенд на 110-ия в света направиха съотношението 30-15, след което още една скоростна точка докара до гейм-болове. Форхенд в мрежата на Джонсън завърши частта - 3:1.

Американецът още веднъж се пропука с предната страна на ракетата си и изостана бързо с 15-30, а стана жертва и на превъзходен бекхенд-уинър по правата за двоен брейк-пойнт. И двата обаче бяха отразени с невърнати сервиси, а при опит за промяна на посоката по правата Джонсън даде следващата си неточност от форхенд - трети късмет за пробив. Сгрешен ретур обаче изпрари и тази опция, само че четвърта пристигна мигновено след превъзходен бекхенд-ретур-уинър. Американецът прати противоположен удар по диагонала в навън и Димитров поведе с 4:1 и два брейка.

Ас номер 12 стартира чудесно гейма за Гришо, а незабавно бе последван и от номер 13 - 30-0. Пресилен форхенд върна интригата за 30-15, само че неотразен начален удар свърши работа за 40-15. Ас номер 14 приближи напълно Димитров до края на сета - 5:1.

Джонсън се постара да направи резултата малко по-почетен и взе скоростен сервис-гейм на нула, само че не изглеждаше кадърен да стартира поврат. Димитров имаше комфорта да извършва подавания с нов комплект топки и дръпна с 15-0 след невърнат сервис. За първи път в мача обаче се стигна до 15-30 след непредизвикана неточност от форхенд по противоположния диагонал, само че още един нетразен начален удар докара до 30-30. 15-ият ас обезпечи сетбол, само че изненадващо пристигна и третата двойна неточност. Пресилен бекхенд на Джонсън обезпечи още един сетбол, който към този момент беше материализиран с 16-а директна точка от сервис за 6:3, 6:2.

Трети сет

Джонсън заби петия си ас за 30-15, само че незабавно по-късно направи двойна неточност - 30-30. Хубава композиция от сервис и бекхенд даде задатък на американеца, само че той пресили форхенд за дюс. Два следващи дълбоки удара с правата страна на ракетата на Григор му дадоха преимущество в разиграването и той дочака неточност за брейк-бол, а нова неправилност на противника завърши разногласието - 1:0.

17-ият ас на Григор го изведе до 15-0, а нов сгрешен форхенд на американеца направи 30-0. Още една такава негова неправилност бе последвана от 18-и ас и експресно затвърждаване на пробива за 2:0.

Джонсън не загуби точка в идващия гейм и го организира много по-ефикасно, само че към момента нямаше никакви шансове на посрещане. Григор не спираше с прелестните осъществявания на сервис и добави 19-и ас на сметката си, а воле на мрежата направи 30-0. 20-ият ас бе последван от двойна неточност, само че 21-вата директна точка усили преднината в резултата на 3:1.

Отлична пъргавина и три форхенда, последният уинър, направиха съотношението 0-15 за българина. Джонсън също най-сетне записа точка с предната страна на ракетата, само че незабавно и прати топката в мрежата за 15-30. Непредизвикано сгрешен бекхенд на Гришо докара до 30-30, само че нова неправилност на американеца обезпечи брейк-бол. Той не беше осъществен поради невърнат сервис, само че незабавно пристигна още един, с помощта на бекхенд в мрежата на 110-ия в света. Пресилен противоположен удар на Джонсън пък завърши разногласието и даде още по-добър задатък на Григор за 4:1.

22-рият ас на Григор го изведе до 15-0, само че след това той беше сюрпризиран от бездънен ретур на противника и сбърка с удар зад тила си - 15-15. Невърнат сервис въпреки всичко оказа помощ за 30-15, само че се стигна и до двойна неточност - 30-30. С офанзива на мрежата незабавно след сервис Димитров наклони везните в своя изгода, а 23-ият му ас го приближи единствено на гейм от успеха - 5:1.

Григор предизвика неправилност на Джонсън за 15-15, а по-късно излезе напред незабавно с ретура, само че комплицираното му воле не се получи - 30-15. Американецът имаше шанс и нацели линията, при което Гришо прати форхенд в мрежата. Изящна къса топка на българина направи съотношението 40-30, а неточност от форхенд на 110-ия вкара гейма в дюс. Отново шанс при намиране на линията на Джонсън му даде авантаж, само че след това той отново прати топката в мрежата за второ тъждество. Невърнат сервис докара до нов авантаж, само че несполучлива къса отново възвърне паритета. Двойна неточност обезпечи мачбол, само че Джонсън го отрази с мощен сервис и воле. Нов прекрасен форхенд донесе задатък на новобранеца, а невърнат начален удар въпреки всичко завърши гейма в негова изгода - 5:2.

Два следващи невърнати втори сервиса дадоха мечтаното начало, а Джонсън сбърка подсечен бекхенд, с цел да се стигне до троен мачбол. Сервис-форхенд-уинър завърши рутинната и бърза победа в интерес на Гришо - 6:3, 6:2, 6:2 за 95 минути.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР